Hieronder staan enkele verhalen van werkervaringsplaatsnemers over hun werkgeversplaats en enkele ervaringen van werkbegeleiders, trainers, projectleider en initiatiefnemer, aanbieders en een verhaal over omgaan met uitkeringsinstanties
Ervaringen op de werkervaringsplaats
40 jaar met gegeneraliseerde angststoornis gecombineerd met depressie
Mooie kans - Grote stap
Yvette zit na twee jaar ziektewet nu in de WW. Zij wil graag weer een baan. Toen zij het bericht van de ADF stichting kreeg over het project Kansen op werk dacht zij "Dat is een mooie kans om weer aan het werk te gaan. Vanuit het UVW heb ik niets te verwachten. En zomaar een baan instappen zonder re-integreren is een grote stap. Ik weet nog niet wat ik aan kan en wat mijn belastbaarheid is." In het voorjaar 2013 nam Yvette contact op met ‘Kansen op werk’. Vooral de persoonlijke aandacht en benadering maakte dat zij besloot in te stappen. Zij 'solliciteerde' naar een functie voor een werkervaringsplaats en de keus viel op haar.
Ik hoor er weer bij
"Bij de sollicitatie kreeg ik een heerlijk gevoel wat me tegelijkertijd emotioneel maakte. Ik liep ineens rond in Rotterdam en op de markt. Kreeg het gevoel dat ik weer onder de mensen kwam en weer mocht meedoen. Ik sta niet meer aan de zijlijn en hoor er weer bij. Een heerlijk gevoel"
Grip krijgen
Yvette is in juni gestart met de landelijke training 'Weer aan het werk', onderdeel van het project. In de zomerperiode werd zij geplaagd door terugval over haar keuze. Yvette was bang dat het allemaal niet ging lukken. Eind augustus startte zij op de werkervaringsplaats. Nu, inmiddels oktober, is zij blij door te zijn gegaan en kijkt uit om verder te gaan denken over betaald werk na de zomer volgend jaar. Zij heeft het gevoel dat ze weer grip krijgt op haar leven.
36 jaar met lichte vorm van ADD en OCS en een verleden van cannabis-verslaving.
Met steun gaat het beter
In zijn vorige leven was Thomas managementassistent bij een groot bedrijf, maar had het niet erg naar zijn zin. Toen hij zijn verslaving achter zich had gelaten, wilde hij vanuit de bijstand weer aan de slag. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. “Solliciteren naar een betaalde baan leverde niets op. Als vrijwilliger bij een cliëntenorganisatie lukte het wel. Na een paar maanden wees de coördinator me op ‘Kansen op Werk’. Nu krijg ik individuele begeleiding op mijn werk en binnenkort een training.”
Leren plannen
Begonnen op het secretariaat ontwikkelde hij zich al snel tot communicatie-medewerker. “Dat werk doe ik goed en waar je goed in bent, dat vind je leuk. Hulp bij het leren plannen en omgaan met mijn OCS kan ik daarbij goed gebruiken. Ik zit vlak naast mijn begeleidster en zij coacht mij wanneer dat nodig is. Ik ervaar het niet als een cliënt-begeleidersrelatie. Van de training ‘Weer aan het werk’ verwacht ik feedback, goede tips hoe je je werk kan doen en in gesprek komen met anderen.”
Zijn droom
“Ik vind het werk dat ik nu doe al veel leuker dan wat ik vroeger deed. Vooral de communicatie.” Een baan krijgen via de reguliere route ziet hij niet lukken. “Maar bij de stichting leg ik contacten en doe ik ervaring op. Dat maakt het gemakkelijker. Misschien ooit een eigen zelfstandig tekstbureau! Je bent wie je bent, maar je kan er mee leren omgaan. Vroeger dacht ik daar wel anders over.”
40 jaar met een bipolaire stoornis en is ernstig depressief geweest
Nieuwe kans
Toen Cynthia al ziek was heeft ze nog een tijd doorgewerkt. “Ik ging voor een deel de ziektewet in, maar dat werkte niet. Toen eindelijke de diagnose was gesteld, meldde ik me helemaal ziek. Nu ben ik goed ingesteld, stabiel en zonder wisselende stemmingen.” Iemand wees haar op ‘Kansen op Werk’ en ze greep die kans. “Ik vroeg informatie en kreeg ook een vacature voor baliemedewerker toegezonden. Het leek me wel wat. Ik ging op gesprek en afgelopen september ben ik begonnen.”
Leerdoelen
“Ik doe baliewerk, neem de telefoon op en zet koffie, maar ik ben nu ook gevraagd om een activiteit in het kader van de Week van de Psychiatrie te organiseren. Ik heb een maatje die mijn werkbegeleider, directe contact en eerste aanspreekpunt is. De afdelingscoördinator bekijkt het meer van bovenaf. Van de training verwacht ik coaching en meedenken. Mijn knelpunt is zenuwachtigheid. Al op de eerste bijeenkomst is er redelijk diep over gesproken en voor ieder zijn er persoonlijke leerdoelen opgesteld.”
Visitekaartje
“Ik hoop dat ik bijdraag aan het reilen en zeilen van de organisatie. Het baliewerk is niet moeilijk, maar het is wel het visitekaartje van de organisatie. Ik doe er echt mijn best voor. Het organiseren van een activiteit is een moeilijkere klus, maar kijk ik er wel naar uit. Uiteindelijk wil ik een betaalde baan en ik zie dit als opstapje, waarin ik mijn valkuilen overwin. Eventueel zou ik, zoals vroeger, wel weer met ouderen willen werken, maar ik denk zeker na over een nieuwe richting.”
Trainers aan het woord aan het woord
Eric Bolwerk is trainer bij Kansen op werk. Hij heeft de training ‘Weer aan het werk…! samen met de trainer Brigitte de Kinderen ontwikkelt. Hij heeft de training aan diverse groepen gegeven en de deelnemers gecoacht. Hij vertelt over zijn ervaringen en wat daarbij voor hem belangrijk is.
Bekijk het verhaal van Eric op YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=mTOZ98v_MkA
Waarom Kansen op Werk?
Ervaringen met uitkeringsinstanties